YÖK’ten uluslararası öğrencilere dair açıklama

YÖK’ten uluslararası öğrencilere dair açıklama

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), uluslararası öğrenciler tarafından Türkiye’deki üniversitelere yapılan başvuru ve kayıt-kabul işleri sonrası herhangi bir Türk vatandaşının hak kaybına uğramadığını açıkladı.

YÖK, üniversite eğitimlerini tamamlayabilmek için Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler hakkında ortaya atılan iddialara ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin eğitim kalitesi, güvenlik hayat ve çok kültürlü yaşam geleneği gibi birçok olumlu niteliği sayesinde uluslararası öğrenciler tarafından dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına girdiği belirtilerek, “Dünyanın pek çok ülkesinden gelen uluslararası öğrenci, üniversitelerimizde barış ve huzur içerisinde bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“Uluslararası öğrencilerin başvuruları Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır”

Uluslararası öğrenci adaylarının başvurdukları ülkelerin kanunlarına göre kayıt ve kabul işlemlerine tabi tutulduğu ifade edilen açıklamada, “Türkiye’de de bu öğrenci adayları yükseköğretim kurumlarının tabi olduğu esaslara ve mevzuata göre öğrencilik hakkı elde etmektedirler. Bu çerçevede uluslararası öğrencilerin başvuru ve kayıt-kabul işlemleri Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Yükseköğretimde ulusarasılaşma YÖK ve üniversitelerin temel stratejik hedeflerinden bir tanesidir”

YÖK ve Türkiye’deki üniversitelerin temel stratejik hedeflerinden bir tanesinin yükseköğretimde uluslararasılaşma olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Nitekim bu hedef Türkiye Cumhuriyeti’nin Kalkınma Planları içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde misafir ettiğimiz uluslararası öğrenciler, sağladıkları ekonomik katkının ötesinde küresel bağlantılar ve uluslararası ilişkiler açısından da önem kazanmaktadır. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’i eğitimlerini kendi imkanlarıyla sürdürmekte ve ülkemizin gönüllü elçileri olarak memleketlerine dönmektedirler. Unutulmamalıdır ki, üniversitelerimizin uluslararası öğrenci ve bilim insanı hareketliliği için cazibe merkezi haline gelmesini engelleyecek her türlü mesnetsiz söz, fiil ve paylaşımlardan kaçınmak hepimiz için ciddi bir sorumluluktur.”

kaynakihahaber

 

img

ERD

Eğitimde Rehberlik Dergisi, 2005 yılında eğitim ve rehberlik alanında çalışma yapan entelektüel dostlarla yaptığımız haftalık eğitim sohbetlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir faaliyettir. Sohbetlerimizi neden bir dergi etrafında toplamayalım, “düşüncelerimizi, çalışmalarımızı neden ihtiyaç duyan öğrencilere, anne babalara ulaştırmayalım?” düşüncesi yazın hayatına başlamamıza yol açtı. Bu güne kadar 24 sayı çıkardık. Kovid-19 sürecinde yayın faaliyetine 2 yıl ara verdik. Düşüncelerimiz, çalışm

Yorumlar

img