YAZ OKULU  NASIL OLMALI?

YAZ OKULU NASIL OLMALI?

Yaz mevsiminin içimizi ısıttığı şu güzel günlerde okul sezonunun da sonuna geldik. Özellikle Haziran ayı öğrenciler için tatilin başlangıcı diye düşünülürken, aileler için de çocuklarının eğlenme ve öğrenmeyi birlikte sunacak yaz okulu arayışlarını içeren, biraz endişeli ve yoğun geçen bir dönemdir. “Yaz okulu” kavramı son zamanlarda yerini “çocuk akademisi” kavramına bırakmaya başladı. Bence de akademi kavramı aileler ve çocuklar için okul kavramından biraz daha cazip gelmektedir. Çünkü yaz okulu denildiğinde yaklaşık 9 ay okula devam eden öğrenci için tatil döneminde adında ‘yaz’ geçmesine rağmen sonunda ‘okul’ kavramı bulunduğu için çok tercih edilmeyebilir. Çocuklar için en uygun yaz okulu (çocuk akademisi) hangisi? Çocuklar için yaz tatili dönemini en etkili ve en verimli geçirebileceği yaz okulu ya da diğer bir adıyla çocuk akademisi seçerken ilk yapılması gereken durum; çocuğun ilgi ve yeteneğine uygun etkinliklerin ve beceri kazandırma faaliyetlerinin bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi olmalıdır. Sadece ders ağırlıklı ve klasik yöntemlerin kullanıldığı okul ve akademilerde istenilen sonuçlara ulaşmak son derece zordur. Bu tür kurumlarda hem öğrenci hem aile hem de okul sonuçtan memnun kalmaz. Derslerin ilgi çekici halde sunulduğu, öğrencinin istek ve merakının canlı tutulduğu çocuk akademilerinde öğrencinin derse giriş hızı ve çıkış hızı bize çok fazla ipucu verir. Öğrenciler derse, etkinliğe girerken çok yavaş davranıyor ama günün sonunda çalan zille çok hızlı bir biçimde merkezden ayrılıyorsa burası için çocuğun ilgisini çeken, ihtiyacına cevap verebilen bir yer olmadığı düşünülebilir. Çocuk akademisinde olması gereken bazı ders ve etkinlikler nelerdir?

Yabancı dil: Eğitim ve günlük yaşantımızda çok önemli bir yere sahip olan yabancı dil öğretiminin çocuğun yaş ve gelişim seviyelerine uygun etkinliklerle keyifli ve uygulamaya dönük bir biçimde sunulması çok ö nemlidir.

Müzik: Müzik eğitiminde amaç, çocuğu bir müzisyen olarak yetiştirmek değil ritim becerisini geliştirebilmek olmalıdır. Çocuklar kazandıkları ritimsel becerileri etkili kullanarak eğitim hayatlarında ve özel yaşantısında daha da gelişmiş, karmaşık beceriler elde edebilirler. Ritim eğitimi, bedeni doğru kullanabilme ve bu sayede çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini olumlu yönde etkilemesi açısından da çok önemlidir. Çocuklarda öz güven, takım çalışması, denge, rahatlık sağlayan ritim eğitimi, eğitimin önemli amaçlarından biri olarak da kabul edilebilir.

Görsel Sanatlar: Görsel sanatlar alanında düzenlenecek etkinliklerle de öğrencilerin el becerilerinin gelişmesi, düşüncelerini resme dökmesi desteklenmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken, geleceğin ressamlarını yetiştirmek değil öğrencilerin söze veya kelimeye dökemediği duygu, düşünce ve hayallerini renklerin desteği ile ifade etmesine fırsat vermek olmalıdır.

Bilgisayar Kod Yazılım: Bilgisayar yazılımı teknolojiye çok ilgili bir nes - lin yaz döneminde de teknolojiden uzak durmaması, teknolojinin oyun oynama ve sosyal medya kullanım amacının dışında farklı amaçlarla da kullanılabileceğinin fark ettirilmesi ve teknolojik gelişime açık bir neslin yetişmesine katkı sağlanabilir.

Fiziksel Aktiviteler (Beden eğitimi): ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.’ felsefesinden hareketle fiziksel sağlık için önce düzenli beden eğitimi etkinliklerine katılmak da gerekiyor. Beden eğitimi etkinliklerinde futbol, basketbol, voleybol, yüzme, tenis gibi sporların yanı sıra özellikle takım oyunlarını içine alan, iş birliğini destekleyen, sorun çözme ve karar verme becerini geliştirmeye yönelik grup etkinliklerinin de yer alması son derece anlamlı olur.

Halk Oyunu- Dans: Halk oyunları ve dans takımla hareket etme, öz güven, sahne deneyimi, zihin ve beden uyumu gibi konularda öğrencinin gelişimine son derece büyük katkısı o lan dans sporu çocuk akademilerininen çok önem vermesi gereken etkin - liklerin içersinde yer almalıdır.

Sosyal ve Kültürel Etkinlikler: Kütüphane gezisi, hayvanat bahçesi gezisi, sosyal sorumluluk projeleri, meslek tanıtımları ve kariyer günleri etkinlikleri, üst eğitim kurumları gezisi, tiyatro ve drama faaliyetleri, yaratıcı yazarlığı destekleyici etkinlikler, fen ve doğa bilimleri etkinlikleri (deneyler, gözlem, araştırma, çevre duyarlılığı…) Duygusal zekâ etkinlikleri, çocukların sadece akademik zekâsının gelişimini desteklemek ve bu alanda faaliyetler planlamak okul ve yaşam başarısı için yeterli olmamaktadır. Özellikle günümüzde duygusal zekâ alanı, akademik zekânın da önüne geçmektedir. Sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma, saygı, sabır, paylaşım, adalet, öz güven, empati, doğruluk ve dürüstlük, disiplin ve sorumluluk gibi kavramların desteklenmesi ve pekiştirilmesine yönelik etkinliklerin de yer aldığı bir eğitim akademisi çocuklar ve aileler için son derece anlamlı ve yararlı olacaktır. Burada en büyük grev psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri birimine düşmektedir. Bu birimde görevli uzmanlar tarafından öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarının tespit edilerek bu doğrultuda bir planlama yapılması, doğru yönlendirme ve uygun bir rehberlik desteği ile kısa sürede çok ciddi ilerleme yaşanmasına katkı sağlayacaktır

img

Çelebi ÇAĞLAYAN

Yorumlar

img