Uzman Öğretmenler ile Başöğretmenlerin Mali ve Özlük Haklarına İlişkin Soru Önergesi

Uzman Öğretmenler ile Başöğretmenlerin Mali ve Özlük Haklarına İlişkin Soru Önergesi

Uzman Öğretmenler ile Başöğretmenlerin Mali ve Özlük Haklarına İlişkin Soru Önergesi Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin tarafından TBMM'ne sunuldu.

28/2 Dönemi ve Yasama Yılı 7/7683 Esas Numaralı 25 Aralık 2023 tarihli soru önergesinde; ''14.02.2022 tarihinde yayımlanan 7374 numaralı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 3'üncü maddesi, öğretmenlik mesleğini; aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayırmaktadır.

Mezkur Kanun'un 6'ncı maddesinde ise, ''aday öğretmenlik dahil, öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan;

a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzan Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir.'' ifadesi yer alırken maddenin devamında uzman öğretmenlik için ise, ''Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.'' ifadeleri yer almaktadır.

1- Uzman ve Başöğretmen unvanı ile mesleklerini icra eden öğretmenlerimize sağlanan maddi ve manevi haklar nelerdir?

2- Kamu ve özel sektörde Uzman ve Başöğretmen vasfı ile çalışan kaç öğretmenimiz mevcuttur?

3- 2006'da yapılan Uzman Öğretmenlik Sınavı'nda günümüze Uzman ve Başöğretmen unvanı için kaç sınav yapılmış? Bu sınavlara kaç öğretmenimiz katılmış? Sınava katılmış öğretmenlerimizden kaçı söz konusu unvanları almaya hak kazanmıştır?'' denilmiştir.

Soru önergesine https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y2/T7/WebOnergeMetni/0f05c617-f89f-466a-bfb2-43ee94c249c0.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

kaynak kamuajans

img

ERD

Eğitimde Rehberlik Dergisi, 2005 yılında eğitim ve rehberlik alanında çalışma yapan entelektüel dostlarla yaptığımız haftalık eğitim sohbetlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir faaliyettir. Sohbetlerimizi neden bir dergi etrafında toplamayalım, “düşüncelerimizi, çalışmalarımızı neden ihtiyaç duyan öğrencilere, anne babalara ulaştırmayalım?” düşüncesi yazın hayatına başlamamıza yol açtı. Bu güne kadar 24 sayı çıkardık. Kovid-19 sürecinde yayın faaliyetine 2 yıl ara verdik. Düşüncelerimiz, çalışm

Yorumlar

img