PISA SONUÇLARINI DEĞERLENDİRELİM

PISA SONUÇLARINI DEĞERLENDİRELİM

1.MEB'in raporunda sıralamada bir iki basamak yükseldiği için Bakan Tekin'den ve yayımlananraporda övgü var. Övülecek bir durum mu, geliştirilmesi gereken bir durum mu? Anlamı nedir bu durumun?

**Uluslararası öğrenci değerlendirme programı (PISA) 2022 sonuçlarının yükselmesini bakanlıkça pozitif değerlendirilmesi, geçmiş yıllardan pandeminin yarattığı olumsuz koşulları dikkate alındığında olumlu gelişme olarak değerlendirilebilir. Ülkemizde covit sürecinde kurumsal anlamda en çok eğitim kurumlarını  ve yaş olarak da 5 -17 grubunu daha çok etkilemiştir. Bu süreçte öğrencilerin öğrenme süreçlerinden, eğitsel etkinliklerden uzak kalması daha çok sosyal medya içeriklerine maruz kalmasına, cep telefonu ve bilgisayarla fazla zaman geçirmesine sebep olmuş, eğitim ve öğrenmede öğrencilerde negatif etki yaratsa da bakanlığın yaptığı uzaktan eğitim çalışmaları ve  pandemi sonrası telafi çalışmaları olumsuz koşulları bir nebze azaltmıştır.

Farklı coğrafyaya sahip ülkemizin koşulları genel olarak değerlendirildiğinde bir iki basamak yükselme pozitif bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

 

2 - PISA 2022'de ağırlıklı alan matematik okuryazarlığı olarak belirlendi ve 20 yıldır dünya genelinde ilerleme görülmeyen bir alan olduğu kaydedildi. PISA 2022'de matematik alanında hem OECD hem de tüm ülkelerin ortalamalarında düşüş görülürken, Türkiye'nin puanı stabil kaldı. Bunu neye bağlıyorsunuz, nedeni ve getirileri neler olabilir?

**Matematiksel okuryazarlık becerilerinin geliştirilebilmesi için bakanlıkça pek çok adım atılmış. Ders kitaplarının içeriği incelendiğinde yaşamsal bağlantı ile ilgili pek çok içeriğe rastlıyoruz. Ancak bu konularda velilerin de bilinçlendirilmesi ile çocukların öğrenme davranışlarını okul dışı zamanlarda da geliştirilmesi gerektiği söylenebilir çünkü matematik zihne düşünme ve akıl yürütme formu kazandırır. Bu anlamda öğretmen, veli ve öğrenci sisteme dahil edilerek matematiksel düşünme becerileri geliştirilmesi anaokulundan itibaren başlaması gereken bir süreç olduğu programların birbiri ile bağlantılı olduğu bir paradigma kapsamında değerlendirilebilir. Unutulmamalıdır ki matematiksel okuryazarlık becerileri yaşamla iç içe olduğu sürece ve bunun beceriye dönüştürüldüğü sürece gelişim sağlanabilir. Bu konuda daha çok performans becerilerinin geliştirilmesine önem verilmelidir.

 

3 - MEB'in yayımladığı Pisa raporuna göre (Rakamlar geçtiğimiz yılara göre iyi.) buaraştırmaya dahil olan öğrenciler görece olarak seçkin öğrenciler. PISA 2022’ye katılan öğrencilerin devam ettiği okul türlerine bakıldığında en fazla katılımın %56 ile Anadolu liseleri ve %23 ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinden olduğu görülmektedir. Aynı kalitede öğrenciler mi seçildi? Örneğin Almanya'da temsil gücüne sahip tüm kalitedeki okullardan seçim yapıldı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

**PISA ‘ya dahil edilen öğrencilerin katılımı bakanlık yetkisi kapsamındadır. Tür olarak bakıldığında anadolu liseleri ile mesleki ve teknik anadolu liselerinin müfredat içerikleri bir birinden farklıdır bu nedenle farklı okul türlerinin katılması eğitimdeki durumu bütünsel tablo olarak görme açısından önemlidir. Bu anlamda objektif bir değerlendirme yapmak için önemlidir. Ancak buna benzer bir ölçeklemeyi okul türlerinin ayrıştırarak yapılması okul türlerini kendi içinde değerlendirmek önem arz eder, yani bu raporu iki şekilde inceleyebiliriz.

1.Bütün okul türleri içinde genel basamak durumu

2. Her okul türünü kendi içinde değerlendirme yapmak eğitim seviyesini görme açısından objektif bir veri sunabilir. Türkiye’de sadece fen liselileri seçilmiş olsaydı daha farlı bir tablo karşımıza çıkardı.Farklı okul türlerinin sistem içinde değerlendirilmesi bakanlık açısından genel durumu bir görelim diye düşünülmüş olabilir.

 

4.1.Türkiye'nin raporunda övgü var. 'Gittikçe daha iyi oluyoruz diye' Ama rakamların sonuçları

hakkında analiz yok..

4.2.- Yani Türk öğrencilerin bu verilere göre yüzde kaçı bir meslek eğitimi alabilecek düzeyde?

4.3.- Yüzde kaçı işe yarar bir üniversite okuyacak düzeyde?

4.4.- Öğretmenler ve Okullar PISA gibi uluslararası bir rekabet ya da standarttan ne kadar haberdar ya da ilgili? Bu konular üzerine genel bir değerlendirme yapabilir misiniz

*4.1-Bakanlığın yaptığı son düzenlemeleri de dikkate aldığımızda son derece olumlu adımlar atıldığı söylenebilir bunlardan en önemlisi Türkçe öğretimindeki yenilikler ölçme değerlendirme ve devamsızlığın önlenmesine ilişkin çalışmalar, bakanlıkça basılan ek materyaller ilerleyen süreçte eğitim seviyesinin yükselmesi bakımından son derece önemli adımlardır. Ayrıca bakanlıkça yürütülen eğitim izleme çalışmaları daha somut verilerin ortaya konulmasını sağlayacaktır, bunu önümüzdeki günlerde somut olarak göreceğiz.

4.2-Son 5 yılı ölçü aldığınızda mesleki eğitim veren okullardaki iyileştirici çalışmalar mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısını ciddi anlamda artırmıştır. Bakanlığın özel meslek eğitim programı uygulayan liselere yaptığı teşvikler bu oranın artmasında etkili olmuştur. Ancak mesleki eğitimin önemi ile ilgili çalışmalar artırılmalıdır. Buna ek olarak ortaokuldan itibaren mesleki rehberlik çalışmalarının zenginleştirilmesi gerektiği söylenebilir.

4.3-Mesleki rehberlik çalışmaları ilkokul kademesinden itibaren daha planlı şekilde yürütülürse öğrencilerin alan, meslek ve üniversite tercihleri daha doğru bir yöne evirilecektir, bu konu üzerinde kapsamlı bir program yürütülmelidir.

4.4-Öğretmenlerin ve okulların uluslararası öğrenci değerlendirme programı (PISA) hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu söylemek zor, ancak belirli okulların beceri temelli atölye çalışmaları yaptığı konusunda bir şeyler söylenebilir ama uluslararası alanda yetkin ve yeterli olduğumuzu söylemek zor.

 

Sonuç olarak , Bakanlığın yaptığı çalışmaları göz önünde bulundurduğumuzda müfredattaki değişiklikler, Türkçe öğretimindeki değişiklikler ölçme değerlendirme de ve devamsızlıkla ilgili alınan önlemler eğitim izleme çalışmaları, bakanlığın hazırladığı ek yayınlar ve bunların öğrencilere ücretsiz ulaştırılması olumlu adımlardır. Ancak genel olarak değerlendirdiğimizde bakanlığın müfredatları takip etmesi iyi bir şeydir, ancak bakanlığımızın bütün okullara müfredatın nasıl uygulanacağını ve okulların bütün çalışanlarının eğitimden geçirilerek bunu bir tür ‘Okullara rehberlik eden’ bir tutum içinde olmasını da öneririm. Bütün okulları kendi başına bir mikro sistem olarak düşünürsek bakanlığın yönetmelikleri doğrultusunda bunu nasıl yapacaklarına ilişkin bir lider bir yönlendirici rolü de üstlenirse pozitif gelişmeleri daha hızlı görebileceğimizi söyleyebilirim .

 

img

Ömer ÖCAL

Yorumlar

img