OKULDA YAŞAM-MUTLULUK YUVASI
OKULDA YAŞAM-MUTLULUK YUVASI
Okul çocuğunun doğal yaşam ortamıdır, mutluluk yuvasıdır. Bu amaçla, bir okulda uyulması gereken ilkeler birer tümce ile şöyle belirtilebilir:
Okul, içi-dışı, tüm ilgililerin güvenlik içinde (sevgi ve kabul gördüğü) bulunduğu, mutlulukla kucaklandığı kutsal bir mekândır.
Okul hizmetlerinin güvenirliğine/ tutarlılığına kuşku duyulmaz, duyulmamalıdır. Orada daha iyi, doğru ve güzelin özenle aranmasına ve böylece mükemmelliğe yönelinmesine büyük bir çaba gösterilir.
- Okulda her eylem, etkinlik ve dü- şüncenin, yeniliklere ve gelişmelere ulaşabilmesi için, kesintisiz değişimin gerekliliği ve bilimin rehber edinilmesi esastır.
Okulda üyelerin; karar sürecine katılımı, şeffaf yönetim ve iletişim kanallarının açıklığı, onların; kurumla özdeşleşmesi, sorumluluk duygusunun pekişmesi ve sağlıklı bir başarı için kaçınılmazdır.
Bu okul; öğrencinin sevdiği, öğretmenin onur ve şevk duyduğu, velinin ve çevrenin takdir ettiği ve saygı duyduğu, eşsiz bir sevgi ve bilgi yuvasıdır.
Sevgi kavramı öncelikle bilgi, ilgi, saygı, özveri olmak üzere insanı yücelten temel niteliklerin kaynaşmasından oluşur. Moral değerler; erdem, edep gibi yüksek ahlaki değerler de sevgi kavramının bileşkesinde yer alır.
Nitelikli bir eğitim ortamında hiçbir olumsuz tutum, tavır ve davranış yer bulamaz; korku asla. Dan BROWN “Melekler ve Şeytanlar” adlı kitabında, “Korku tüm savaş silahlarından daha fazla yaralar.” demektedir. Eğitim ortamının temel özelliği sevgi İle güzelleşmiş ve bezenmiş olmasıdır.
Tarihe yön veren ölümsüz düşünürler bu vasıflarını gerçekte eğitimle ilgili görüş ve yaşantılarından almıştır. Bakalım eğitim bilimcilerinin aşağıdaki iki konu hakkında ortak bulguları nelerdir, değerlendirmeleri nasıldır:
''İlerlemeye engel olan kayıt ve şartları aşamayan milletler, hayatı akla uygun ve pratik şekilde müşahede edemezler; hayat felsefesini geniş açıdan gören milletlerin egemenliği ve esareti altına girmeye mahkum olurlar…''
HER ÖĞRENCİ ÖĞRENEBİLİR. YETER Kİ...
Bütün öğrenciler, düşüncelerinin kalitesini ve düşünme becerilerini eğitimcilerin rehberliğinde geliştirebilirler. Her öğrenci, öğrenebilir ve yaratıcı düşünebilir. Bunun için öğ- renciler ve çevreleri arasında sınırsız bir iletişim, güven ve saygının oluşması ön koşuldur. Okulda ve sınıfta ortaya çıkan bütün farklılıklar, zıtlıklar ve yenilikler desteklenmeli ve öğrencilerin düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmesi sağlanmalıdır. Yeter ki, çocuğu tanı ve sev.
Bir öğretmenin sınıfında bir ünite/ konu işlenirken göz önünde tutması gereken ilkeler başlıklar halinde şöyle belirtilebilir:
Ünite anlamlılık, işe yararlılık ve yeterlilik açısından öğrencinin gereksinimlerine olumlu ve tam yanıt vermelidir. Gelişimine katkı sağlamalıdır.
Öğrenciler bilişsel giriş davranışları
-ön öğrenmeler bakımında üniteyle ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
Öğrenciler duyuşsal açıdan; (ilgi, istek, heyecan ve kendine güven) öğrenmeye güdülenmiş olmalıdır. “Demir tavında dövülür.” İlgi,istek duymayan öğrenciyi eğitmek isteyen öğretmen soğuk demir döven demirciye benzer.
Ünitenin başında öğrenciye nelerin, niçin ve nasıl öğrenileceği çeşitli iletişim biçimleriyle açıklanır.
Ünitenin işlenişi sırasında öğrencinin öğrenmelerini güven içinde, zevkli ve başarıyla gerçekleştirebilmesi için çeşitli iletişim kanallarıyla ödüllendirmek, pekiştireç kullanmak suretiyle (tasvip veya ret) onu özendirmelidir. Eksik ve yanlışlarını mutlaka kendi bulup başarı zevki tatmalıdır.
Çocuk aktif olarak katılmadıkça kimse ona bir şey öğretemez. O kendi sorunlarını çözmesini, ileriye bakarak yürümesini kendi çabasıyla öğrenmelidir.
Ünitenin sonunda dönüt yoluyla öğrencilerin neleri öğrendikleri; düzeltme yoluyla da tam öğrenme düzeyine erişebilmek için neleri ve nasıl öğrenebileceklerinin belirlenmesi ve düzeltilmesi gerekir.
EĞİTİM YÖNETİCİSİ KİMDİR?
Eğitim yöneticisinin belirgin ve özgün kişilik ve karakter özellikleri; tutum, tavır ve davranışları şunlar olmalıdır:
- Eşgüdüm sağlama sanatçısıdır.
- Kutup yıldızıdır.
- Güvenilir bir liderdir. Sevilir ve saygı görür (Güvenilir olmak erdemlibir kişiliğin tacıdır).
- Okulunun düzeyinin kendi yetkinliği ile eşdeğer olduğunun bilincindedir.
- İyi bir örgütleyicidir. İş bölümünün yüksek verimin anahtarı olduğunu bilir.
- Yetkin bir danışmandır. Sevecen bir rehberdir. Bilginin sonsuz ve bütün iyilik, doğruluk ve güzelliklerin bilgi ile kazanıldığını bilir.
- Dikkatli bir izleyici ve denetleyicidir. Yanlışları görebilir. incitmeden görülmesini sağlar (Yanlışı kişinin kendisinin görebilmesini sağlar).
Doç. Dr. Aydoğan ATAÜNAL
Yorumlar
Yorum Yaz