ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KARAKTER MESELESİ
Çocukların dünyalarında dolaşan sözde eğitimcilerin kuruşluk yaptığı hesaplar zamanla kendilerini de itibarsızlığın içine hapsediveriyor. Geçmişte ulvi sayılan öğretmenlik mesleğinin artık akçelerle ve kuruşlarla anlık, günlük hesapların içine düşürülmesi maalesef bu mesleği icra edenlerin yapmış oldukları “ince” hesaplar nedeniyle onur ve haysiyetlerini de aşındırmaya başlaması hayli düşündürücü değil mi? Bu gün gelişmiş ülkelerde eğitimcilerin sorumluluğu çok hassas teraziye konmakta, kuşağın bütün davranışlarından eğitimcilerin sorumlu tutulduğu unutulmamalıdır.
Öğretmenlik mesleği karakter meselesidir. Karakterine güvenmeyen bu mesleği tercih etmemelidir. Elbette öğretmenlik mesleği bir ihtisas mesleğidir. Ancak bu ihtisas karakterden etkilenmeyecek kadar da güçlü değildir. Kendine model olamamış, kişisel sorunlarını çözemeyen iletişim sürecini beceremeyen, insan, ülke, toplum sevgisinin, doğaya, çevreye, hayvana saygı duymayan bir ihtisas sahibi eğitim kurumlarının bırakınız içinde olmayı yanından bile geçmemelidir.
Merhamet isteyene merhameti akçe ile yapan, anlayış isteyenden sevecenliği sakınan, acısını paylaşmak isteyene gönül kapısını açamayan gönülsüzün, hep üzeni hatırlayıp kendi üzdüklerini hatırlayamayan vicdan tınısını pek dinlememiş bir varlığın alın çizgisi hep derin çukurludur ve karanlıktır. Bizim eğitimden yana bir derdimiz var. Eğitim bizim ülkemiz ve ülkemizin geleceği adına derdimizdir. Çocuklarımızın gelecekleri için dertliyiz. Onların daha huzurlu bir dünyada yaşamaları için yazıyor, düşünüyor ve çalışıyoruz. Okumayanı okutmaya, düşünmeyeni düşündürmeye çalışıyoruz. Geleceğe temiz ve uygar bir dünya bırakmanın eğitimle olacağını düşünüyor ve bu inançla çalışıyoruz. Kendini eğiten eğitimci, öğrenen öğretmendir.
Tatilin yaklaştığı bu günlerde yine bir değerlendirme, kendimize hesap verme dönemindeyiz. Hesabı öğrenciye sormadan önce kendimize sormalıyız. Kaç kişiye iyilik yaptık? Kaç kişinin kalbini kırdık? Kaç insanı hayatın kıyısından hayatın içine getirdik? Hangi öğrencinin kalbini kazandık? Ülken için, kendin için, öğrencilerin için neler öğrettin? Kendi hayatında neyi değiştirdin? Kaç öğrencinin sorununu çözdün? Kaç çocuğun kirlenmemiş gönlü ile ettiği duada yer aldın?
ÖMER ÖCAL
Yorumlar
Yorum Yaz