ÖĞRETMEN HASTALIĞI: VARİS 15 ADIMDA VARİSTEN KORUNUN
Varis; toplardamarların ileri derecede genişlemesiyle ciltte kötü görünüme neden olan ilerleyici, yaşamı olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Toplumda görülme oranı ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de genel olarak yüzde 15 – 20 oranında gözlenmektedir. Basit olarak toplumda her 5 – 6 kişiden birisinde hastalık gözlenmektedir. Varisin en yaygın görüldüğü gruplardan biri de öğretmenlerdir. Gününün büyük bölümünü ayakta geçiren öğretmenlerde bu hastalık o kadar sık görülür ki halk arasında bu nedenle ‘öğretmen hastalığı’ olarak da bahsedilir.
Kalıtım Öne Çıkıyor
Toplumu, hele öğretmenleri böylesine etkileyen varisin oluşum nedenleri konusunda çeşitli nedenler öne sürülse de bunların içinde en kabul edileni kalıtımdır. Ebeveynlerinin birisinde veya ikisinde varis hastalığı bulunanlarda, hastalık daha yüksek oranda ve şiddetli şekilde gözlenmektedir.Olumsuz beslenme ve yaşam şartları da hastalığın gözlenmesi ve ilerlemesine katkıda bulunmaktadır. Ancak varis gelişmesini evimizde, yaşantımızda ve beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız değişikliklerle önleyebiliriz. Varise karşı alabileceğimiz basit ama etkili önlemleri şöyle sıralayabiliriz:
1- Bol bol balık yiyin:
Balık, taze sebze ve meyve içeren gıdalar ile dengeli şekilde beslenilmelidir. Dengeli beslenme, günümüzde hemen her hastalığın önlenmesinde etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Taze lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesi sayesinde daha az oranda kabız kalınmakta ve buna bağlı olarak toplardamarlar daha seyrek olarak deforme olmaktadır.
2.Kiraz damarlara iyi gelir:
Kiraz, böğürtlen gibi meyveler bolca tüketilmelidir. Her iki meyve, sadece yakınmaların azalmasını sağlamakla kalmaz, hastalığın önlenmesi konusunda da etkilidir. İçerdikleri antioksidan maddeler sayesinde, toplardamar yapısal olarak oksidan maddelerin zararlı etkilerine karşı daha dirençli olmaktadır.
3.Zencefille dost olun:
Ayrıca zencefil, soğan ve sarımsak tüketilmesi de varis tedavisinde faydalıdır.
4.Kabızlıktan korunun:
Ağırlıklı olarak lifli gıdaların tüketilmesi; bağırsakların temiz olması ve kabızlığın önlenmesi açısından etkilidir. Kabız kalınması durumunda, varis gelişimi toplardamarlara binen yük nedeniyle hızlanmaktadır.
5.Şeker ve tuza düşman olun:
Şeker, dondurma, kızarmış gıdalar, cips, tütün, tuz ve alkolün aşırı tüketiminden uzak durulmalı. Bu tür lif içeriği düşük gıdaların aşırı olarak
tüketilmesine bağlı olarak, kabızlığın gözlenme oranı daha yüksektir.
6.Yürüyün ve bisiklete binin:
Günlük olarak egzersiz yapılmalı. Yürüme, yüzme ve bisiklete binme özellikle dolaşımın sağlıklı olması açısından faydalı egzersizlerdendir. Bu egzersizler, bacaklarda, baldır kas pompasının dinamik olarak çalışmasını sağlarlar.
7.Sakın kilo almayın:
Yaşınıza ve boyunuza uygun vücut ağırlığına sahip olmaya özen gösterin.Obezite veya aşırı kilo alma durumlarında, bacaklarda toplardamar sistemine binen yük artar. Buna bağlı olarak, daha kolay bir şekilde varis gelişir.
8.Dar kemer ve pantolon yasak:
Dar giysilerden uzak durun. Bu tür giysiler, sağlıklı dolaşıma engel olmaktadır. Özellikle, bel bölgesinde yaptığı bası nedeniyle dar kemer ve dar pantolon kullanımından özellikle sakınmakta fayda var.
9.Bacaklar 20 dakika dinlensin:
Günde en az bir defa, her iki bacağınızı kalp seviyenizin üzerine çıkarıp, 20 dakika süre ile ayaklarınızı dinlendiriniz. Bu sayede, yer çekimi nedeniyle bacak toplardamarlarında oluşan kan birikmesi engellenmiş olur.
10.Bacak bacak üstüne atmayın:
Uzun süre ayakta sabit olarak veya oturma pozisyonunda kalmayın. Bacak bacak üstüne atma pozisyonundan uzak durun. Bacak toplardamarlarınıza yük bindireceğinden ağır eşya kaldırmayın. Tüm sayılan bu durumlarda, bacak baldır kas pompası yeterli olarak çalışmamaktadır.
11.Masa başı molaları verin:
Eğer masa başı bir işiniz varsa, uzun süre oturmamaya ve belli aralıklarda ayağa kalkıp dolaşmaya özen gösterin. Benzer şekilde, çalışma pozisyonunda bacaklarınızı gerip gevşeterek, baş parmaklarınızı oynatarak sağlıklı olarak bacak dolaşımınıza katkıda bulunursunuz.
12.TV izlerken bacakları kaldırın:
Televizyon seyrederken veya kitap okurken, bacaklarınızı yukarı kaldırın, dolaşıma katkıda bulunun.
13.Varisleri kaşımayın:
Genişlemiş varisli damarlarınızı kaşımayın. Unutmayın ki incelmiş olan cilt nedeniyle enfeksiyon gelişme riski oldukça yüksektir. Özellikle uzun süredir varisi bulunan hastalarda dolaşıma yardımcı olmak kadar, cilt bakımına da önem vermek gerekir.
14.Bacaklara soğuk duş masajı:
Aralıklı olarak bacaklarınıza soğuk duşla masaj yapın. Bu, sağlıklı dolaşım için etkili ve gereklidir. Genellikle varis gelişen toplardamarlar, yüzeyel damarlar olup, artmış ısı değişikliklerinden olumsuz olarak kolayca etkilenmektedir.
15.Her banyo sonrası nemlendi- rin:
Her banyo sonrasında, bacaklarınıza yumuşatıcı krem sürerek, hem cildin beslenmesini sağlayın hem de sağlıklı dolaşımı masaj yolu ile sağlayın. İlerlemiş ve uzun süredir varisi mevcut olan hastalarda, bacaklarda toplardamara komşu cilt seviyesinde bir incelme ve buna bağlı olarak enfeksiyona yatkınlık mevcuttur.
Uzmana danışın
D vitamini piyasada damla, draje, kapsül, çiğneme tableti ve ampul şeklinde bulunmaktadır. D vitamini eksikliğinin tedavisinde günlük kalsiyum alımının da yeterli olması gerekir. Alınması gereken doz D vitamini eksikliğinin sebebine ve ciddiyetine göre değişebilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan D vitamini kullanmayınız.
Fazlası da zarar
Son zamanlarda hekim gözetiminde olmaksızın D vitamini tüketimi oldukça artmış bulunmakta. D vitamini diğer A, E, K vitaminlerinde olduğu gibi yağda eriyen bir vitamin olduğu için fazla miktarda alınması vücutta toksik (zehirleyici) etki dediğimiz durumlara yol açabilir. Bu yüzden D vitamin eksikliği tedavisi uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır. D vitamini zehirlenmesinin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kulakta çınlama, baş dönmesi, kalpte ritim bozukluğu, sık idrara çıkma sayılabilir. Eğer dışardan D vitamini takviyesi alıyorsanız ve bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka doktorunuz başvurmalısınız.
Op. Dr. Özgür MART
Yorumlar
Yorum Yaz