ÖĞRENCİLERİMİZ ve  21. YÜZYIL YETKİNLİKLERİ

ÖĞRENCİLERİMİZ ve 21. YÜZYIL YETKİNLİKLERİ

Eğitimin tanımının bile değişim ve gelişim gösterdiği çağımızda eğitimle kazandırmayı amaçladığımız hedef davranış ve yetkinliklerin de değişim göstermesi ve evrilmesi elbette kaçınılmazdır. Modernite ile birlikte istendik davranış geliştirme sürecinin daha fazla bireye indirgendiğini görmekteyiz. Çocuklarımızın kazanması gereken yetkinlikler hem toplumsal hayat hem de iş dünyası için büyük önem arz ediyor. Gerek akademi gerekse iş dünyası ve sivil toplum platformları bu konularda raporlar yayınlamaktadır. Dünya Ekonomik Forumu bu konuda önemli raporlar sunmaktadır. Forum 2023 yılı için aranılacak yetkinlikleri şu şekilde sıralamıştır.

1.Karmaşık Problem Çözme

2.Eleştirel Düşünme

3. Yaratıcılık

4.İnsan Yönetimi

5.İşbirliği

6. Duygusal Zeka

7.Karar Verme

8.Hizmet Odaklılık

9.Müzakere

10.Bilişsel Esneklik.

Dijitalleşen dünyada insan emeğinin ikinci plana atılması ile birlikte çok farklı yetkinliklerin bir arada kazanılması gerekmektedir. Bu yetkinliklerin yeni çağda öğrencilerimizi daha donanımlı yapacağı çok açıktır. Soft skills olarak tanımlanan ve ölçülmesi çok zor olan yetenekler ise bireyin kazanması gereken önemli yeteneklerdir. Öğrencilerimizin yeni çağda bilişsel kapasitelerini maksimum kullanmaları, esneklik düzeyleri elbette önemli olmakla birlikte soft skills ve adabı muhaşeret becerilerinin de kazandırılması ve içselleştirilmesi gerekmektedir.

Bu beceriler; 1.Etkili iletişim ve sosyallik

2.Randevuya sadık kalmak

3.Takımdaşlık

4.Nezaket

5.Sosyal medya ve dijital yaşamda itibar yönetimi

6.Zamanı verimli kullanabilmek

Beşikten mezara kadar öğrenme ortamında birey için hayatının her döneminde öğreneceği bir şey mutlaka vardır. Aile ve okul hayatının başlangıcından itibaren okulda çocuklarımıza adabı muhaşaret eğitimleri verilmesi onların birey olarak nazik, kibar ve empati becerileri gelişmiş olarak yetişmelerine olanak sağlayacaktır. Akademik eğitimle birlikte bilişsel esneklik, işbirliği ya da diğer yetkinlikleri kazandırmayı amaçladığımız öğrencilerimizin içselleşmiş adabı muhaşeret yetkinlikleriyle dijital dünyaya daha insani ve erdemli bir bakış açısıyla adım atmalarını sağlayabiliriz.

Bu mümkün ! ÖĞRENCİLERİMİZ ve 21. YÜZYIL YETKİNLİKLERİ Beşikten mezara kadar öğrenme ortamında birey için hayatının her döneminde öğreneceği bir şey mutlaka vardır. Aile ve okul hayatının başlangıcından itibaren okulda çocuklarımıza adabı muhaşaret eğitimleri verilmesi onların birey olarak nazik, kibar ve empati becerileri gelişmiş olarak yetişmelerine olanak sağlayacaktır. “

Uğur YILDIZ Eğitimci - Tübitak Mentörü

img

ERD

Eğitimde Rehberlik Dergisi, 2005 yılında eğitim ve rehberlik alanında çalışma yapan entelektüel dostlarla yaptığımız haftalık eğitim sohbetlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir faaliyettir. Sohbetlerimizi neden bir dergi etrafında toplamayalım, “düşüncelerimizi, çalışmalarımızı neden ihtiyaç duyan öğrencilere, anne babalara ulaştırmayalım?” düşüncesi yazın hayatına başlamamıza yol açtı. Bu güne kadar 24 sayı çıkardık. Kovid-19 sürecinde yayın faaliyetine 2 yıl ara verdik. Düşüncelerimiz, çalışm

Yorumlar

img