MEB  GÖRGÜ KURALLARINI MÜFREDAT KAPSAMINA ALDI

MEB GÖRGÜ KURALLARINI MÜFREDAT KAPSAMINA ALDI

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "adabımuaşeret" dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "görgü kuralları ve nezaket" dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda "adabımuaşeret" müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.

Ders, iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor.

Dersin birinci düzeyindeki müfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket", "okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 4 üniteden oluştu.

Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü ve nezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" olmak üzere 5 ünite yer aldı.

"Görgü ve nezaket" ünitesinde, görgü, nezaket, zarafet, saygı, sevgi, teşekkür etme, hürmet, edep, mahremiyet, hak, sorumluluk ve terbiye ile ilgili örnek olaylar anlatılacak.

DİĞER ÜNİTE BAŞLIKLARI İSE 

"Okul ortamında görgü kuralları ve nezaket" ünitesi

"Toplum içinde görgü kuralları ve nezaket" ünitesi

"Kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesi

"Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket" ünitesi

"Farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket" ünitesi olmak üzere her alanda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı.

Ders, 7 ünitede anlatılacak

Adabımuaşeret dersi öğretim programı

Öğrencilerin adabımuaşerete uygun konuşmaları, giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiği derslerde kazanımlar için gerekli becerilerin geliştirilmesinde etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekici araştırma ve uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı.

Adabımuaşeret dersinde, teorik bilgilerin öğretilmesinden ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilerek öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkan tanınacak.

Ders ile öğrencilerin geçmişten bugüne kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafeti içselleştirmeleri sağlanarak davranışa dönüşen kalıcı öğrenmelere imkan sağlayacak nitelikte 

ÜNİTE BAŞLIKLARI İSE 

Kişisel tutum ve adabımuaşeret" adlı ikinci ünite 

"Ailede adabımuaşeret"üçüncü ünite 

Programın en kapsamlı ünitesi olan "toplumda adabımuaşeret"

"İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret" ıbeşinci ünite

"Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabımuaşeret" adlı altıncı ünite

"İş ve meslek hayatında adabımuaşeret" adlı son ünite

toplum kurallarına uyan ve farklılık yaratacak öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan bir ders  proğramlanmış  olup uygulamaya geçilmiştir.

img

ERD

Eğitimde Rehberlik Dergisi, 2005 yılında eğitim ve rehberlik alanında çalışma yapan entelektüel dostlarla yaptığımız haftalık eğitim sohbetlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir faaliyettir. Sohbetlerimizi neden bir dergi etrafında toplamayalım, “düşüncelerimizi, çalışmalarımızı neden ihtiyaç duyan öğrencilere, anne babalara ulaştırmayalım?” düşüncesi yazın hayatına başlamamıza yol açtı. Bu güne kadar 24 sayı çıkardık. Kovid-19 sürecinde yayın faaliyetine 2 yıl ara verdik. Düşüncelerimiz, çalışm

Yorumlar

img