GÜNEŞLE GELEN SAĞLIK

GÜNEŞLE GELEN SAĞLIK

Günlük D vitamini gereksinimi kollar, bacaklar ve yüzün 15-20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilmesine karşın D vitamini eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur. Bu vitaminin eksikliğinin yaygın olmasının en önemli nedenlerin biri yeterince güneşe maruz kalmamak diğeri ise D vitamini içeren gıdaların sayısının az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini  bulunmamasıdır.

Kemik sağlığı üzerine yararları uzun yıllardan beri bilinen D vitamininin eksikliği ve yetersizliği durumunda gençlerde ve yaşlılarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Gün içinde güneşli bir havada yapılacak kısa bir yürüyüş ile   ihtiyacın   karşılanabilmesine rağmen ülkemizde D vitamini eksikliği oranı oldukça yüksektir. Ancak bulunduğumuz bölgede, yazın havanın aşırı sıcak olduğu 10.00 – 16.00 saatleri arasını tercih etmemek gerekmektedir.

Sık rastlanan bir durum

D vitamininin, özellikle kemikler ve kaslar olmak üzere vücudumuzun birçok yerinde önemli görevleri bulunmaktadır. Günlük D vitamini gereksinimi kollar, bacaklar ve yü- zün 15-20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilmesine karşın D vitamini eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur. Bu vitaminin eksikliğinin yaygın olmasının en önemli nedenlerin biri yeterince güneşe maruz kalmamak diğeri ise D vitamini içeren gıdaların sayısının az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmamasıdır. D vitamini eksikliği birçok ülkede, özellikle yaşlılarda önemli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Dünya genelinde yetişkin nüfusun % 15’inde, yaşlı kadınların ise % 45 inde D vitamini eksikliği görülmektedir.

Süt, balık ve yumurta sarısı

Bazı besinlerde D vitamini doğal olarak bulunuyor. Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, yağlı deniz balıklarından olan somon, hamsi ve sardalya ton balığı, yulaf, yumurta sarısında bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca cildimiz güneşin UVB ışınlarını kullanarak D vitamini üretme yeteneğine sahiptir. Güneş ışığından D vitamini sentezlemek için, cam arkasında olmamak kaydıyla kısa süreli güneşte kalmak yeterli olacaktır.

Birçok hastalığı önlüyor

D vitamini kemiklerimiz için gerekli olan kalsiyum ve fosforun dengesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bazı kanserlerde koruyucu etkisi bilinmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kansere karşı koruyucu olduğuna dair veriler mevcuttur. Yine son yıllarda yapılan çalışmalarda alzheimer, parkinson , multipl skleroz gibi santral sinir sistemi hastalıklarında kanda düşük D vitamin düzeyleri dikkati çekmektedir. D vitamini eksikliği erişkinlerde kemik yumuşaması (osteomalazi) çocuklarda ise kemik zayıflaması (raşitizm) hastalıklarına neden olur. D vitamini eksikliğinde kas ve kemik ağrıları, kas ve kemik zayıflığı ya da kas spazmları da görülebilir. Kronik yorgunluk ve depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği bilinmektedir.

Uzmana danışın

D vitamini piyasada damla, draje, kapsül, çiğneme tableti ve ampul şeklinde bulunmaktadır. D vitamini eksikliğinin tedavisinde günlük kalsiyum alımının da yeterli olması gerekir. Alınması gereken doz D vitamini eksikliğinin sebebine ve ciddiyetine göre değişebilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan D vitamini kullanmayınız.

Fazlası da zarar

Son zamanlarda hekim gözetiminde olmaksızın D vitamini tüketimi oldukça artmış bulunmakta. D vitamini diğer A, E, K vitaminlerinde olduğu gibi yağda eriyen bir vitamin olduğu için fazla miktarda alınması vücutta toksik (zehirleyici) etki de- diğimiz durumlara yol açabilir. Bu yüzden D vitamin eksikliği tedavisi uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır. D vitamini zehirlenmesinin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kulakta çınlama, baş dönmesi, kalpte ritim bozukluğu, sık idrara çıkma sayılabilir. Eğer dışarıdan D vitamini takviyesi alıyorsanız ve bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka doktorunuz başvurmalısınız.

 

D vitamini kemiklerimiz için gerekli olan kalsiyum ve fosforun dengesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Dr. Pınar Müge SARIKAYA

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

 

img

ERD

Eğitimde Rehberlik Dergisi, 2005 yılında eğitim ve rehberlik alanında çalışma yapan entelektüel dostlarla yaptığımız haftalık eğitim sohbetlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir faaliyettir. Sohbetlerimizi neden bir dergi etrafında toplamayalım, “düşüncelerimizi, çalışmalarımızı neden ihtiyaç duyan öğrencilere, anne babalara ulaştırmayalım?” düşüncesi yazın hayatına başlamamıza yol açtı. Bu güne kadar 24 sayı çıkardık. Kovid-19 sürecinde yayın faaliyetine 2 yıl ara verdik. Düşüncelerimiz, çalışm

Yorumlar

img