GEZDİM GÖRDÜM 'VAN'

GEZDİM GÖRDÜM 'VAN'

Van yaşamıma yıllar yıllar sonra demir çağ krallığı olan Urartu uygarlığının toprak altındaki gizlerini aydınlatmak için kazılan Yoncatepe arkeoloji alanıyla girmişti. Kazı alanından çıkarılan diş örneklerinden elde edilen bir erkek DNA’sından bulduğumuz kan pıhtılaşmasıyla ilişkili gen değişimi, bizi 3000 yıllık bir savaşçının izini sürmemizi sağlamıştı.

Van havaalanına uçağın tekerlekleri alana değdiğinde, ben, annemin 80 yıl önce Van’a gelişiyle ilgili bana anlattığı anılarını düşünüyordum. Çocukluğunu, genç kızlığını geçirdiği İstanbul’dan, Van’a gelirken giydiği şapkasını, golf pantolonunu, onu karşılayanların şaşkın bakışlarını hiç unutmadığını gülerek anlatıyordu.

Birden hayatını değiştiren deprem, toprağı kazarak oluşturdukları ki evi, kar altında geçirdikleri kışı, babamın nöbetten dönüşlerini beklemesini anlatırken, hüzünlü bir ifade yüzüne yansıyordu… Van yaşamıma yıllar yıllar sonra demir çağ krallığı olan Urartu uygarlığının toprak altındaki gizlerini aydınlatmak için kazılan Yoncatepe arkeoloji alanıyla girmişti. Kazı alanından çıkarılan diş örneklerinden elde edilen bir erkek DNA’sından bulduğumuz kan pıhtılaşmasıyla ilişkili gen değişimi, bizi 3000 yıllık bir savaşçının izini sürmemizi sağlamıştı.(1) Bir Kongreye için gittiğimde, Van sokaklarını dolaşırken, yakın zamanda olan depremin izlerinin silindiğini, yeniden yapılanmayı görmek, aile geçmişinin anıları art arda bilinçaltımdan geçiyor. Van tekrar tekrar görülesi mekânlar sunuyor insana. Van gölü kıyısında yürüyüş, balıkların göçü, kedileri, kaleleri, Akdamar adası ve kilisesi, her mevsim değişken olabilecek vahşi doğası ve müzesi… Ankara’ya dönüşümde, arşivime giriyorum. Önce babamın Van’ın kurtuluş gününde, valilik gönderine Türk bayrağını çekerken, yüzü pek de belli olmayan soluk bir fotoğrafını elime alıyorum. Onların Van’dan kalan tek fotoğrafları. Ardından Ankara Erimtan müzesinde çektiğim Urartu Takı fotoğraflarını gözden geçiriyorum. Kaynak 1. Alakoç YD1, Aka PS, Eğin Y, Akar N. Factor V Leiden in an Urartian, dating back to 1000 BC. Clin Appl Thromb Hemost. 2010 Dec;16(6):679-83. | 4

img

Prof. Dr. Nejat AKAR

Yorumlar

img