ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ İNTERNET  KULLANIMI

ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI

Teknoloji günümüzde en önemli güçtür. Ama bu güç doğru ve kontrollü kullanılmazsa çok ciddi tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Son yıllarda giderek hayatımızdaki yerini ve zamanını artıran teknoloji her kadar istemesek de çocukların da hayatına girmiş durumda. Özellikle bilgisayar oyunları, videolar ve sosyal medya denilen alanlarda teknoloji kullanımı hızla ve kontrolsüz bir biçimde artmaktadır. Çocuk istismarı, dolandırıcılık, yanlış bilgilerin doğruymuş gibi gösterilmesi, olumsuz rol modelleme, yasa dışı örgüt faaliyetlerine davet, özel bilgilerin paylaşımı, sanal kimlik arayışı gibi konularda son yıllarda birçok üzücü ve istenmeyen bazı olaylar meydana gelmektedir. Bu nedenle gerek ailelerin, gerek medyanın gerekse de eğitimcilerin çocukların güvenli internet kullanımı konusunda bilinçlendirilmeleri ve bu konuda toplumsal farkındalık gelişimine katkı sağlamaları sorunun çözümünde önemli rol oynayacaktır.

Ailelere ve eğitimcilere ‘Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kullanımı’ konusunda 10 Numara öneriler:

1. Gerçek hayatta çocuğunuzu nasıl koruyorsanız, internet ortamında da öyle koruyun. Gerçek hayatta olduğu gibi internet konusunda da tedbirleriniz ve kurallarınız olmalı.

2. Çocuklarımız internet kullanımı konusunda çoğu kez bizden çok daha ilerideler. İnternet kullanımı konusunda en azından onları doğru yönlendirebilecek düzeyde kendinizi geliştirin.

3. Kullandığınız internet hizmetinde, güvenli internet paketini ve güncel anti virüs programını tercih edin.

4. İnternet ortamında kendilerini rahatsız eden, onlara tuhaf gelen; olay, durum ve kişilerle, karşılarına çıkabilecek teklifler, formlar, üyelik istekleriyle tehdit ve rahatsız edici mesajlar hakkında sizi hemen bilgilendirmesini isteyin.

5. Tanımadığı kişilere mesaj, resim, video göndermemesini ve kendisinin de kabul etmemesini, özel bilgilerini asla paylaşmamasını hatırlatın.

6. Bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarında internet ortamında geçirdikleri süreyi, günlük işlerini yapmalarına ve sağlıklı yüz yüzeiletişim kurmalarına engel teşkil etmeyecek şekilde planlamalarına yardımcı olun.

7. Hangi sitelere girebileceği konusunda açıklayıcı olun, yol gösterin. Çocukların söylediklerinizden çok yaptıklarınızı dikkate aldığını düşünerek önce iyi bir model olun.

8. Çocuklarınızın, gerekli gördüğünüz yaşa kadar, kendi hesapları olmasın. Bunun yerine aile adına bir hesap açın ve o hesabı birlikte kullanın. Böylece olası zararlı durumlardan haberdar olma ve önleme ihtimaliniz artacaktır.

9. Her şeyden önemlisi, bunların hepsini başarıyla yapabilmek için çocuğunuzla güçlü ve güvenli bir duygusal bağ kurun.

10. Hayatınız İnternet Olmasın, Hayatınız da İnternet Olsun.

Unutmayın Ki “Çocuğunuz ve İnternetinizle Olan Bağınız Daima Güvenli Olsun!” Teknoloji ve internet kullanımını yasaklamak, yok saymak doğru değildir. Yapılması gereken; çocukların bilinçli teknoloji kullanması konusunda onlara rehberlik yapmaktır. Bu da öncelikle onlara doğru model olmakla başlar. Çocuklar yetişkinlerin ayak izlerini takip eder. Ayrıca öğrencileri bilişim suçları konusunda bilgilendirmek de önemlidir. Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, bu faaliyetler için uygun ortamlar hazırlamak da teknoloji bağımlılığının önüne geçilebilmesinde etkili olacaktır. Ailelerin, çocuklarına mümkünse cep telefonunu almadan değilse aldıktan sonra da olabilir, çocukları ile birlikte telefon ve internet kullanımı konusunda kurallar belirlemesi, sözleşme yapması da bu hususta alınabilecek diğer önlemler olabilir. . Her türlü bağımlılıktan uzak, okul hayatında başarılı, hayat okulunda mutlu, bir nesil yetişmesi ve “Çocuğunuz ve İnternetinizle Olan Bağınızın Daima Güvenli Olması” dileği ile…

img

Çelebi ÇAĞLAYAN

Yorumlar

img